Ce este o instalație de VMC

O instalație de Ventilație Mecanică Controlată ( Ventilatia centralizata)  este, în esență, o instalație prin care se garantează un schimb continuu de aer în interiorul unei clădiri sau a unor încăperi, având avantajul de a putea controla și calitatea aerului introdus și schimbat.

Instalațiile de ventilație mecanică controlată, abreviat VMC, se răspandesc rapid in sistemele de instalații moderne. Principalul sector este cel civil, in care, pană de curand, nu se li se acordau spațiul și importanța corecte.

Spre deosebire de ceea ce se intampla in alte sectoare. Astfel, in sectorul executiv, comercial sau altele similare, instalațiile de VMC au avut dintotdeauna un rol important, strategic și fundamental in ceea ce privește confortul interior al ocupanților și reducerea consumului energetic global al clădirii.

Ventilatia centralizata

Instalațiile de VMC acoperă toate sectoarele din construcții, tocmai pentru faptul că pană în 2020, edificiile vor trebui să aibă consum de energie aproape zero. Acestea își găsesc aplicații extinse în locuințe, birouri și în industrie și permit adesea rezolvarea unor probleme legate de deteriorarea internă a construcțiilor.

PRINCIPALELE AVANTAJE ALE UNEI INSTALAȚII DE VMC

O clădire este proiectată și realizată astfel încât învelișul care o delimitează să aibă caracteristici foarte performante în perioada de iarnă, și, mai ales în cea de vară, iar ușile și ferestrele să poată garanta menținerea temperaturii interne stabilite de utilizator și, mai ales, să poată garanta o etanșeitate maximă, eliminând infiltrațiile.

Aceasta înseamna să se realizeze edificii integral ermetice, ca niște cutii închise, în interiorul cărora aerul trebuie neapărat împrospătat, pentru a evita ca încăperile să devină insalubre, atât pentru ocupanții lor cât și pentru clădiri.

Schimbul de aer într-o clădire foarte performantă poate avea loc manual, amintindu-vă să ventilați încăperile deschizând ferestrele (sistem care, din păcate, duce la consum de energie ridicat și la numeroase alte probleme corelate).

Utilizând sisteme foarte eficiente care pot schimba aerul din interior în mod continuu și constant, în funcție de parametrii prestabiliți.

AVANTAJELE  UNEI INSTALAȚII VMC

  Sănătate

  Certificare energetică

  Siguranță

  Economie de energie

  Confort interior